Bostadsområdet

Bostadsområdet och stadsdelen

Mariehem / Mariestrand

Mariestrand är ett relativt nytt bostadsområde (2007) beläget vid norra delen av Nydalasjön på andra sidan om E4an. Det tillhör stadsdelen Mariehem i Umeå. Mariestrand utgörs av kvarteren Vingslaget och Sångfågeln som delas av en cykelbana ned till Nydalasjön.

 

Mariehem ligger ungefär 4 km från Umeå centrum. Det är en levande stadsdel med bland annat:

- mataffärer (ICA Kvantum, Coop Nära)

- kiosk (Mariehems livs)

- café (Aptit)

- apotek (Hjärtat)

- frisörer (Silver Saxen, Klippsalongen, Trend by Wixners)

- restauranger (Ängen, Maria, Örnen, Burger King)

- vårdcentral (Mariehems hälsocentral)

- grundskolor (Mariaskolan, Mariehemsskolan, Språkskolan)

- förskolor (Lockropet, Myran, Ejderdunet, Lärkdrillen, Nordstjärnan, Språkskolan)

- gym (Umeå Sport & Motion, Tenton)

- bussar till sjukhus, universitet och centrum (nr. 1, 2 och 7)

Stadsdelen är den första i Umeå där man skilde gång- och cykelvägar från biltrafiken. Den består till största delen av flerfamiljshus byggda i miljonprogramsstil under 1960-talet med vitkalkade fasader och kallas därför ibland "vita stadsdelen". Lägenheterna ägs till största del av Umeås största hyresvärd AB Bostaden, men det finns även flera bostadsrättsföreningar och privatägda hyreshus förekommer. I sydvästra delen av Mariehem finns också ett stort antal egnahem i form av radhuslängor och mindre villor. Närheten till universitetet gör att det även finns en del studentbostäder. Dom senste åren har många nya bostadsrättshus tillkommit på Mariestrand och Marielund. Befolkningen på Mariehem är blandad, med barnfamiljer, pensionärer, studenter m.fl.


Mariehems läge är fördelaktigt för den natur- och friluftsintresserade då Nydalasjöns friluftsområde ligger nära med camping (First Camp), tempererat utomhusbad (Umelagun), sandstränder, grillplatser, strövområden, upplysta motionsspår, fiske, båt- och kanotuthyrning samt Mariehemsängarna och Gammlia. Mariehem har även Umeås enda skidbacke som heter Bräntbergsbacken. Nedanför Bräntberget finns Mariehemsängarna som är stora fina grönområden. Där finns också en stor fotbollsplan, frisbeegolfbana, beachvolleybollplan m.m. På Mariehem finns även rugbyplan, BMX-bana, minigolf, längdskidspår, varav ett vid Nydala även har konstsnö. Mariehem SK är stadsdelens idrottsklubb med mycket ungdomsfotboll på programmet.